Bomvolle categorieën op ZK dressuur

door Lucien Roelandt. donderdag 29 juli 2010 | 07:36 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 29 juli 2010 | 07:37

VROUWENPOLDER – De ruiters en amazones van de Regio Zeeland van de KNHS strijden zaterdag in Vrouwenpolder om de provinciale dressuurtitels en de daaraan verbonden startbewijzen voor het NK in Ermelo.
De dressuursport floreert in Zeeland. Ruim tweehonderd combinaties komen strijden het terrein van manege De Eendracht in diverse klassen om de titel. Met 38 deelnemers vestigt de klasse L2 een nieuw record in de geschiedenis van de Zeeuwse titelstrijd.

Op het hoogste niveau, de klasse Z2, is Chantal Nijpjes met William huizenhoog favoriet. De Middelburgse combinatie heeft in de Rabo Talentencompetitie een dominante rol op en verkeert in uitstekende vorm.

Verrassingen zijn echter niet uitgesloten. Titelverdedigster Jeanine Nieuwenhuis is met Hexagon’s Variety één van de combinaties die in staat worden geacht er met de hoofdprijs vandoor te gaan. De amazone uit Serooskerke slaagde daar immers in voorgaande editie ook in. Toen verwees ze Thamar Zweistra naar het zilver. De pupil van Zweistra heeft bovendien met TDN’s Valencia nog een tweede belangrijke troef in handen.

In de Z1 lijkt Wilma Salm met Zazou de beste troef in handen te hebben. Maar Dinja van Liere met Zibbdy’s Way en Jessica Nijpjes met Vigo zijn hier zeker niet te onderschatten tegenstanders.

In de klasse M1 is er met 25 combinaties ook sprake van een record aan deelnemers. Afgaande op de Rabo Topcompetitie is Wilma Salm met de hengst Arrevederci de uitgesproken favoriet. De amazone uit Yerseke toonde met de talentvolle San Remo-zoon in de wedstrijdserie tot nu toe oppermachtig. Merel van der Nat met Zucchero en Emily Wiskerke met Arristocraat moeten in staat worden geacht om van eventuele foutjes van Wilma Salm te profiteren.

Als de voorbodes niet bedriegen wordt de strijd in M2 bijzonder spannend. Dinja van Liere met Diessel, Martin de Kroo met Ushi K en Samantha Miltenburg met Caratina Z zijn al heel het seizoen aan elkaar gewaagd.

Van Liere, die een week geleden met Diesel Fuel for Life nog op het prestigieuze Jumpin de Weel de overwinning opeiste, kijkt vast vooruit: ,,Het wordt volgens mij erg spannend. Ik acht mijzelf met Diesel in deze vorm zeker niet kansloos. Maar het krachtsverschil is in mijn ogen zo klein dat je je een foutje niet kunt presteren. De vorm van de dag zou wel eens beslissend kunnen zijn. En verrassingen zijn zeker niet uitgesloten.”