Dubbelslag gezusters Nijpjes op ZK

door Lucien Roelandt. maandag 02 augustus 2010 | 08:24 | Laatst bijgewerkt op: maandag 02 augustus 2010 | 08:25

VROUWENPOLDER – De ruiterclubs Se-Ros en Oranjezon zorgden zaterdag op manege De Eendracht in Vrouwenpolder voor een geolied Zeeuws kampioenschap in het dressuurrijden.

De strijd was in jaren niet zo spannend. Het verschil tussen de kampioenen en de nummer twee bedroeg in diverse klassen slechts tienden van procenten. Bij de paarden sloegen de zusjes Chantal en Jessica Nijpjes in een dubbelslag. Chantal schreef Z2 op haar naam. Jessica won in Z1.

In Z2 maakte Chantal Nijpjes haar favorietenrol met William nipt waar. Santoucha van der Meij schreef met Gasady’s Winsor met slechts een tiende procent meer dan Nijpjes de plaatsingronde op haar naam. In de beslissende kür op muziek toonde Jeanine Nieuwenhuis zich met TDN’s Valencia (66,33 procent) de beste. De Serooskerkse kwam slechts een tiende tekort voor de hoogste eer. Nijpjes had in de kür met de Rubiquil-zoon aan de tweede plaats (66,21 procent) net voldoende voor de felbegeerde titel. Een dolblije winnares: ,,Ik heb mijn favorietenrol waargemaakt, maar het was ongelooflijk spannend. De concurrentie was groot. William heeft ontzettend zijn best gedaan.”

Met een score van 65,44 procent schreef Jessica Nijpjes met Vigo de plaatsingsronde in Z1 op haar naam. Slechts viertiende procent meer dan Dinja van Liere met Zibbedy’s Way, maar een voorsprong die Middelburgse niet meer uit handen gaf. In de beslissende proef stuurde ze de Flemmingh-zoon met 66,61 procent naar zijn tweede zege. Van Liere stelde met de Saros van ‘t Gestelhof-dochter met 64,85 procent het zilver veilig. Favoriete Wilma Salm moest met Zazou (64,63 procent) genoegen nemen met het brons.

Jessica: ,,Ik ben erg tevreden. We hebben het niet cadeau gekregen. Het is ook de verdienste van mijn zus. Samen met haar heb ik vooraf nog eens de puntjes op de ‘i’ gezet. En zij is een strenge juffrouw.”

Met de titel in M2 zette Dinja van Liere met Diesel Fuel For Life de kroon op een sterk outdoor seizoen. De amazone uit Kapelle reed de Junior-zoon met 65 procent overtuigend naar het kampioenslint. Zij bleef haar directe concurrent Samantha Miltenburg met Caratina Z tweeëneenhalf procent voor. ,,Het is voor Diesel pas zijn vierde wedstrijd op dit niveau. In de eerste proef gaf hij mij al een goed gevoel. En in de tweede ging het nog beter. Op de tweede plaats met Zibbedy’s Way had ik helemaal niet gerekend. Ik mag nu met haar ook naar het NK. Zo heb je plotseling twee goede paarden op stal”, zei van Liere.

Emily Wiskerke toonde zich met Arristocraat met 65,58 procent de beste van M1. Zij bleef de zilveren Natasja van Drongelen, met Vivaldi verrassend winnares van de tweede proef, slechts achttiende procent voor. Bij de pony’s stuurde Jeanine Nieuwenhuis TDN’s Renaldo in Z2 overtuigend naar de overwinning. In Z1 was het kampioenslint een prooi voor Sakia Ridderhof met Ceasar.